Nieuws

WICHITA – Cessna’s moederbedrijf Textron is bezig met het opwaarderen van vliegtuigen in hun portfolio. Nadat in februari 2021 de Cessna Citation CJ4 in een Gen2 variant onderging ook de M2 dit lot. De zakenjet werd recent door de FAA gecertificeerd waarna een eerste exemplaar kon worden afgeleverd.

De zakenjet kreeg een interne ‘make over’ waarbij copiloten in de M2 ruim 7,5 cm meer beenruimte tegemoet kunnen zien in hun Garmin G3000 cockpit.

Daarnaast kunnen klanten nu kiezen uit vier eigentijdse interieuropties. Ook werden voor de cabinevloer- en wanden meer duurzame en eenvoudiger te reinigen materialen geselecteerd.

Eveneens slim is de aangepaste rugleuning van een zijdelings geplaatst cabinestoeltje. Die wordt in de praktijk vaak neergeklapt om er bagage op te leggen. Om beschadigingen van het leer te voorkomen is de rug nu versterkt met een harde achterkant.

Nieuw zijn ook verlichte bekerhouders en de mogelijkheid draadloos op te laden. Daarnaast kan in iedere stoel een USB-A poort worden aangetroffen, terwijl ook USB-C poorten voorhanden zijn.

De M2 Gen2 gaat US$ 5,85 miljoen kosten. Cessna leverde sinds 2013 ruim 200 M2s af die op FL410 (12.497 m) een kruissnelheid van 404 kts (750 km/h) kunnen aanhouden. Het toestel wordt aangedreven door twee FJ44-1AP-21 turbofans en kan maximaal zeven passagiers vervoeren over 1.540 nm (2.870 km).