Nieuws

LELYSTAD – De afgelopen maanden is door een team van specialisten in de hangaar van het bedrijf Wings over Holland op Lelystad Airport hard gewerkt aan een uniek luchtvaartproject. Men is er namelijk in geslaagd om een robuuste Yakovlev Yak-52 te voorzien van een heuse straalturbine. Dit meldt de doorgaans uitstekend ingelichte luchtvaartwebsite aironline.nl.

Tijdens de ombouwfase heeft men de Vedeneyev M-14 stermotor met negen cilinders vervangen voor een Klimov RD-10A axial-flow turbojet, goed voor 9.8 kN stuwkracht.

Deze krachtbron werd ook gebruikt in de vroegere Yakovlev Yak-17. De aangepaste structuur ten aanzien van de luchtinlaat is dan ook op dit toestel gebaseerd. Men heeft een tweedehands exemplaar van die motor op de kop weten te tikken en deze is afgelopen winter gereviseerd naar nul uren

De eerste taxiproeven zullen vrijdag om 10:00 uur plaatsvinden. Wanneer een en ander voorspoedig verloopt, hoopt men in de loop van de middag voor het eerst met deze straal-aangedreven Yakovlev Yak-52 te gaan vliegen.

2 reacties op “Uniek Yak-ombouwproject nadert voltooiing

  1. Harry schreef:

    Yeah, right en succes met de uitlaat….

  2. Mr. Propwash schreef:

    1 april valt vroeg dit jaar