Mijn Piloot & Vliegtuig

Cold Response 2022 (CR 22) is een Noorse militaire oefening, waaraan Noorwegen NAVO-bondgenoten en partnerlanden heeft uitgenodigd om deel te nemen. Het meest zichtbare deel van oefening CR 22 vindt plaats tussen 10 maart en 10 april 2022.

Vanaf begin januari 2022 zijn geallieerde troepen naar Noorwegen gekomen om te trainen hoe ze moeten opereren onder barre winterse omstandigheden. Cold Response zal het grootste deel van deze geallieerde training afronden, maar er zal ook enige geallieerde training zijn in Noorwegen na Cold Response.

De NAVO-alliantie vormt de ruggengraat van de Noorse defensie. Mocht iemand ons land aanvallen, dan zal het een beroep doen op artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag, en de bondgenoten van Noorwegen zullen ons militair bijstaan.

Een geloofwaardige verdediging van Noorwegen is gebaseerd op geallieerde training en oefeningen in vredestijd, en op het vermogen van Noorwegen om geallieerde steun te ontvangen en te ontvangen. We zijn afhankelijk van het vermogen van onze bondgenoten om het veeleisende Noorse weer en de winterse omstandigheden het hoofd te bieden. Om dit te garanderen, moeten onze bondgenoten regelmatig trainen en oefenen in Noorwegen.

Mediavlucht
Op dinsdag 22 maart 2022 stond een mediavlucht gepland in een Airbus A330 MRTT (registratie T-058), vliegend vanaf de luchthaven Keulen-Bonn (ICAO: EDDK) of de militaire naam van deze vliegbasis: Flugplatz Wahn.
De vlucht werd georganiseerd door zowel de Multinational Multirole TankerTransport Unit (MMU) als het NATO Allied Air Command. De tankvlucht zou brandstof leveren aan vliegtuigen die vliegen in de Cold Response oefening in Noorwegen. Na het opstijgen vloog de A330 MRTT in zo’n twee uur naar midden van Noorwegen waar verschillende vliegtuigen werden bijgetankt. Zes Noorse luchtmacht Lockheed Martin F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen werden bijgetankt met de ‘boom. Een SAAB Gripen gevechtsvliegtuig van de Zweedse luchtmacht simuleerde het tanken in de lucht met het ‘hose-and-drogue systeem, aangezien dit vliegtuigtype nog niet was gecertificeerd voor het tanken. Éen aantal Boeing F/A-18’s van het Amerikaanse Marines Corp (USMC) werden genoemd als mogelijke ontvangers, maar deze toestellen kwamen niet opdagen. Na het tanken vloog de A330 in een ​​vlucht van 2 uur terug naar de luchthaven Keulen-Bonn.

MMU
In 2012 is het European Defence Agency (EDA) begonnen met het aanpakken van het al lang bestaande Europese tekort in de air-to-air tankcapaciteit. Sindsdien is dit initiatief uitgegroeid tot een volwassen programma dat namens de naties wordt beheerd door de NATO Support and Procurement Agency (NSPA). Nederland en Luxemburg lanceerden het programma aanvankelijk in juli 2016, met de eerste als leidende natie van het project. Duitsland en Noorwegen traden toe in 2017, België volgde begin 2018 en Tsjechië trad voor het laatst toe tot het MMF-programma in oktober 2019. In 2020 financierde Luxemburg het 9e A330-tankervliegtuig. Het MMF-vliegtuig zal worden geëxploiteerd door de Multinational Multirole TankerTransport Unit(MMU), bestaande uit militairen uit de deelnemende landen. De eenheid is gevestigd in twee permanente operationele bases, de Main Operating Base in Eindhoven en de Forward Operating Base in Keulen-Wahn (Duitsland). Van de negen MMF-vliegtuigen zullen er vijf in Eindhoven en vier in Keulen worden gestationeerd.

MMU en COLD RESPONSE 22
D
e Multinational Multirole Tanker Transport Unit (MMU) ondersteunt de lang geplande verdedigingsoefening Cold Response 22 in Noorwegen. Door samen met NAVO-bondgenoten te trainen, is de belangrijkste rol van MMU het leveren van lucht-tot-lucht bijtankcapaciteiten. Cold Response 22 zorgt ervoor dat NAVO-bondgenoten in staat zijn om complexe gezamenlijke operaties uit te voeren in de meest barre omstandigheden.

Tekst en foto’s/video: Alex van Noye & Joris van Boven