Nieuws

DUBLIN NUUK – De in Ierland gevestigde leasemaatschappij Avolon en het Turkse luchtvaartconglomeraat Gözen Holding zijn overeengekomen dat Gözen vijftig Vertical Aerospace VX4 electric Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) luchtvaartuigen wil gaan kopen of leasen. Ook zijn opties genomen op nog eens vijftig toestellen. Door deze transactie wil het Turkse bedrijf e-taxi mobiliteit in Turkije op poten zetten. Avolon is daarmee door de eerste ‘voorraad’ van 500 bestelde VX4s heen omdat deze al overal zijn ondergebracht.

Medio maart werd bekend dat Air Greenland een nog onbekend aantal VX4s wil gaan inzetten. Dat aantal, en een besluit om deze te kopen dan wel te leasen via Avolon hangt af van de uitkomsten van een studiegroep die moet gaan bepalen op welke manier eVTOLs kunnen worden ingezet.

In februari 2022 tekende ook de AirAsia Aviation Group tijdens de Singapore Airshow 2022 een contract bij leasemaatschappij Avolon voor de levering van tenminste honderd Vertical Aerospace VX4 eVTOL)luchtvaartuigen vanaf 2025.

Avolon haakte al eerder aan bij Vertical Aerospace aan met een intentieverklaring voor de aankoop van in eerste instantie 310 en later 190 toestellen met een gezamenlijke waarde van twee miljard dollar. Daarvan zijn er inmiddels 450 verhuurd aan AirAsia (100), Japan Airlines vijftig VX4 eVTOLs met opties op nog eens vijftig. Kort daarvoor reserveerde de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL en Grupo Comporte er ook 250.

De leasemaatschappij besloot hiervoor een aparte divisie, e-Avolon in het leven te roepen en heeft inmiddels van de 500 gereserveerde toestellen er zo’n negentig procent kunnen onderbrengen.

De door Vertical Aerospace ontworpen eVTOL VX4 zal worden uitgerust met vier elk 100kW (136,4 pk) sterke Rolls-Royce elektromotoren. Als alles volgens plan verloopt zal het toestel in 2024 op de markt komen na certificatie onder de nieuwe Special Conditions-VTOL regels.

De VX4 gaat plaats bieden aan een piloot en vier passagiers en moet in 2021 voor het eerst vliegen waarbij een vliegbereik van 120 nm (222 km) wordt voorzien bij een kruissnelheid van 200 mph (322 km/h) en een nuttige lading van 450 kg.

Vertical Aerospace tekende tot op heden contracten voor bij elkaar opgeteld 1.350 eVTOLs.