Nieuws

en

TOULOUSE – Airbus heeft een eerste A380-vlucht uitgevoerd waarbij een motor van Airbus’ A380-testvliegtuig MSN 1 werd aangedreven door 100% duurzame luchtvaartbrandstof (SAF).

Het toestel voltooide vrijdag (25 maart) een drie uur durende testvlucht vaarbij een van de vier Rolls-Royce Trent 900-motoren gevoed werd met honderd procent SAF.

Voor deze vlucht werd 27 ton ongemengde SAF geleverd door Total Energies. Deze brandstof wordt geproduceerd in Normandië, dicht bij Le Havre en was gemaakt uit zogenoemde Hydroprocessed Esters and Fatty Acids (HEFA), vrij van aromaten en zwavel, en voornamelijk bestaande uit gebruikt frituurvet, evenals andere afvalvetten.

Een tweede vlucht, met hetzelfde vliegtuig, staat gepland voor woensdag (29 maart) van Toulouse naar de luchthaven van Nice om het gebruik van SAF tijdens het opstijgen en landen te testen. Dit is het derde Airbus-vliegtuigtype dat in de loop van twaalf maanden op honderd procent SAF vliegt; de eerste was een Airbus A350 in maart 2021, gevolgd door een A319neo met één gangpad in oktober 2021.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur