Nieuws

LONDEN – Het Britse technologiebedrijf BAE Systems heeft een Avro Anson C-19, het laatste vliegtuig, uit zijn unieke erfgoedcollectie, gedoneerd aan de Shuttleworth Trust.

De Shuttleworth Trust zal De Havilland DH60 Cirrus Moth, de Blackburn B2 en de Avro Anson C-19 gezamenlijk tentoonstellen weer in de lucht laten terugkeren onder eigendom van de in Bedfordshire gevestigde liefdadigheidsinstelling.

De Anson is het eerste vliegtuig dat naar verwachting weer zal vliegen als onderdeel van het vliegseizoen van Shuttleworth in mei 2022. Met een van de meest prestigieuze luchtvaart- en autocollecties ter wereld, staat de Trust bekend om zijn expertise in het behoud van historische vliegtuigen en kan het bogen op een trouwe supportersbasis, evenals gepassioneerde medewerkers en vrijwilligers.

De drie historische vliegtuigen dateren uit de jaren 1920, 1930 en 1940 – waarbij elk vliegtuigtype bij de Royal Air Force heeft gediend.

Als onderdeel van de overdracht schenkt BAE Systems een aanzienlijke bijdrage aan het onderhoud van het vliegtuig. Vorig jaar heeft BAE Systems meer dan £ 670.000 geïnvesteerd in het behoud en de herdenking van erfgoed als onderdeel van zijn inzet om dit belangrijke deel van de geschiedenis van het land te beschermen, ondersteund door tientallen vrijwilligers in het archief in Farnborough in Hampshire en in erfgoedcentra in het hele land.