Nieuws

Eerste deklandingen Airbus VSR700

AIX EN PROVENCE – Airbus Helicopters is begonnen met het testen van autonome start- en landingscapaciteiten op zee met de VSR700. Volgens de fabrikant wordt in de testcampagne gebruik gemaakt van een optioneel bestuurd luchtvaartuig (OPV) op basis van een aangepaste Guimbal Cabri G2.

Deze G2 is uitgerust met het autonome start- en landingssysteem (ATOL) dat ontwikkeld is in opdracht Franse directoraat-generaal bewapening (Direction générale de l’Armement/DGA) voor de Franse marine als onderdeel van het Système de drone aérien de la Marine (SDAM)-programma.

Met het prototype werden in december 2020 al ‘deklandingen’ uitgevoerd op een bewegend platform dat de bewegingen van een schip simuleerde. Airbus maakte daarbij gebruik van de nieuwe DeckFinder technologie die de zogenoemde DeckMotion simulator op wist te sporen waarna de helikopter een autonome landing uitvoerde. Het systeem kan op een afstand van 300 m tot op 20 cm nauwkeurig de positie van het platform bepalen.

De VSR 700 voltooide op 28 juli 2020 een eerste, tien minuten durende autonome vlucht. Daarvoor vond op 12 november 2019 een eerste vlucht van ongeveer tien minuten plaats waarbij verschillende starts en landingen werden uitgevoerd. Tijdens deze testsessie was de eenmotorige helikopter nog aan een dertig meter lange kabel vastgemaakt. Nadien werd begonnen met ‘vrije vluchten’ waarbij de intensiteit steeds verder werd opgevoerd.

Als alles volgens plan verloopt, zal de Franse marine in 2021 met de van de Hélicoptères Guimbal’s Cabri G2 afgeleide drone gaan vliegen. De drone heeft een MTOW van 500-1000 kg en kan meerdere (maritieme) sensoren meenemen.

In 2017 werd de VSR 700 al ingezet als ‘optionally piloted demonstrator’. Bij de huidige variant zijn de boordsystemen en avionica echter al voorbereid op een autonome vlucht. Ook zijn beide stoelen verwijderd om de mogelijkheid te scheppen missiesystemen in te bouwen en te vervoeren.

Gesimuleerde deklandingen in december 2020.
28 juli 2020.
12 november 2019.
De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur