Nieuws

SOFIA – Mack Rutherford, een 16-jarige Brits-Belgische piloot, is woensdag (23 maart) vanuit het Bulgaarse Sofia vertrokken in een poging het Guinness World Record te verbeteren als de jongste persoon die solo rond de wereld vloog in een klein vliegtuig.

Mack wilde al sinds zijn derde piloot piloot worden. Hij behaalde in september 2020 zijn vliegbrevet, wat hem destijds met 15 jaar en twee maanden de jongste piloot ter wereld maakte. Mack heeft honderden uren gevlogen met zijn vader, die een professionele piloot is. De vluchten omvatten twee trans-Atlantische overtochten.

Sinds hij piloot werd, plant hij zijn solovlucht rond de wereld. Ondertussen werd zijn zus Zara de jongste vrouw om de wereld rond te vliegen, wat Mack een extra stimulans gaf om te vertrekken.

Mack koos Sofia als vertrekplaats, aangezien dit de locatie is van zijn sponsor, ICDSoft. Daarna gaat hij naar Cagliary op het Italiaanse eiland Sardinië. Van daaruit vliegt hij zuidwaarts naar Afrika en bezoekt hij Congo, Madagaskar en Mauritius. Vervolgens gaat hij noordwaarts naar de VAE en verder naar India, China, Zuid-Korea en Japan.

Van daaruit vliegt hij naar Alaska en vervolgt hij langs de westkust van Amerika naar Mexico. Daarna gaat hij weer noordwaarts langs de oostkust naar Canada, steekt hij de Atlantische Oceaan over, stopt in IJsland, het Verenigd Koninkrijk en eindigt zijn reis in Sofia. Zijn reis kan daarbij via internet gevolgd worden.

Mack werd geboren in een familie van vliegeniers. Zijn vader Sam is een professionele ferrypiloot, zijn moeder Beatrice is een privépiloot. Zus Zara is ook een privépiloot en op 20 januari 2022 voltooide ze haar eigen reis om de wereld, waarmee ze de jongste vrouw in de geschiedenis werd die dit deed en de jongste persoon die de wereld rondreisde in een microlight.

“Ik heb het geluk gehad een familie te hebben die me heeft kunnen helpen vooruitgang te boeken in mijn vliegen”, zegt Mack. “Maar welke achtergrond je ook hebt, ik geloof dat het nooit te vroeg is om naar je dromen te werken en je moet je niet beperken door de verwachtingen van anderen.”

Als dat lukt, claimt Mack twee Guinness World Records. Hij wordt de jongste persoon die solo de wereld rondreisde in een vliegtuig – deze titel wordt momenteel gehouden door Travis Ludlow, die in 2022 achttien was toen hij zijn poging voltooide. Mack wordt ook de jongste persoon die de wereld rondvaart in een microlight, de titel die momenteel wordt gedragen door zijn zus Zara. Net als Zara zal Mack een Shark besturen, een van de snelste ultralichte vliegtuigen ter wereld met een kruissnelheid van 300 km/u. Het vliegtuig is speciaal voorbereid op deze lange reis en ICDSoft, een hostingbedrijf en de hoofdsponsor van Mack, is hem zo vriendelijk het vliegtuig te lenen.

Lees hier het interviewdat Piloot en Vliegtuig had met Zara Rutherford na haar succesvolle poging.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur