Nieuws

TOULOUSE– Air Canada heeft bij Airbus getekend voor de aankoop van zes A321XLR verkeersvliegtuigen. Daarnaast kan de Canadese maatschappij via contracten met leasemaatschappijen nog eens twintig toestellen van dit type tegemoet zien. Daarbij zal AerCap er vijf voor haar rekening nemen en de Air Lease Corporation er vijftien.

Eind februari stond bij Airbus 515 bevestigde A321XLR orders in de boeken die geplaatst waren door 25 klanten. De nu bevestigde Air Canada order stond bij Airbus in de boeken als ‘undisclosed’.

De Canadese maatschappij kwam recent terug op een in de loop van 2020 genomen besluit om het aantal bestelde Airbus A220-300s terug te brengen van 45 naar 33. De maatschappij wil alsnog deze twaalf toestellen van dit type aan de vloot toevoegen.

Air Canada zette in juni 2016 bij toenmalig producent Bombardier Commercial Aircraft de handtekening onder een koopcontract voor 45 CSeries  CS300 verkeersvliegtuigen met een optie op nog eens dertig. Daarvan moeten er momenteel nog achttien geleverd worden (inclusief het twaalftal dat alsnog zal worden besteld voor levering in 2024 (6) en 2025 (6). De inmiddels geleverde A220-300s bieden plaats aan 137 passagiers (waarvan twaalf in de Business Class). Alle vlieggasten hebben tevens toegang tot Wi-Fi.

1 reactie op “Air Canada bestelt A321XLR bij Airbus

  1. Met 515 bestelde A321 XLR toestellen evenaart dit toestel bijna het aantal DC 8 toestellen van 556 vliegtuigen, die laatst genoemde ook voor verre vluchten werd gebruikt in zijn smalle romp. Bijna zou men dus kunnen spreken van een “waardige opvolger” van dit legendarische toestel en i.p.v. vier, nu dus met twee motoren.
    Achteraf gezien zou Boeing misschien beter wat langer de Boeing 757-200 in productie hebben kunnen houden en er ook een “NEO” variant van hebben kunnen maken, maar dat is achteraf gesproken. De B737-10 MAX komt hooguit dichtbij de A321 XLR, voor sommige airlines voldoende, voor anderen net een maatje te weinig. Met de A 321 XLR heeft Airbus wel een concurrent in eigen huis, want dit gaat ten kostte van de A330 neo en A350 die een betere rustgelegenheid heeft voor de piloten en cabine personeel iets wat de smalle A321 niet heeft. Er is dus voor elk wat wils in luchtvaartland…