Nieuws

CHERSON – De Oekraïense vliegtuigfabrikant Aeroprakt en het Duitse Flight Design (FD) ondervinden de oorlog aan den lijve en zijn niet langer in staat vliegtuigen te produceren.

Voor Aeorprakt betekent de oorlog voorlopig het einde aan de productie van de A22 en A32 in dat land. Er stonden meerdere toestellen op de assemblagelijn maar deze kunnen niet worden afgebouwd waardoor de export van zeker 24 toestellen naar Amerika komen te vervallen. Om te redden wat er te redden viel hebben medewerkers een groot aantal gereedschappen en onderdelen naar Polen overgebracht.
De fabrikant zou over niet al te lange tijd naar een nieuw onderkomen in de omgeving van Makarov verhuizen, maar die gebouwen zijn ook zwaar beschadigd terwijl ook de landingsbaan van het vliegveld is vernield.

Ook FD heeft een productiefaciliteit in Cherson. Daar stonden op het moment van vijandigheden twaalf casco’s op de assemblagelijn. Deze zouden in het Tsjechische Šumperk moeten worden afgebouwd, maar ook hier zullen 25 bestelde FD varianten niet in Amerika geleverd kunnen worden. De fabrikant heeft in Šumperk een terrein gevonden met een oppervlakte van 25.000 vierkante meter op een doorstart te maken en heeft de ongeveer 200 medewerkers met hun gezinnen aangeboden naar Tsjechië te verhuizen. Het bedrijf zal nieuwe tooling financieren, maar het kan zes tot negen maanden duren om deze te bouwen.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur