Nieuws

MELBOURNE – De nieuwe Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Global Crossing Airlines Inc (Global X) heeft bij Embraers dochterbedrijf Eve Air Mobility Solutions (EUAMS) voorlopig getekend voor 200 Eve EVTOLS. De toestellen moeten vanaf 2026 in Florida een luchtttaxi netwerk mogelijk maken.

De nieuwe order zat al ‘verstopt’ in EUAMS orderboek waarin tot op heden 1.785 Eve eVTOLs staan genoteerd met een gezamenlijke waarde van 5,4 miljard dollar.

Recent werd ook bekend ggemaakt dat helikopteroperator Microflite en EUAMS gaan samenwerken om Urban Air Mobility (UAM) in de omgeving van het Australische Melbourne mogelijk te maken. Microflite zal met het oog daarop maximaal veertig Eve eVTOLS bestellen die in 2026 geleverd moeten worden. Microflite is een van de belangrijkste helikopteroperators van Australië.

Ook HeliSprint in het westen van Australië bereidt zich op UAM voor en heeft vijftige Eves besteld voor levering in 2026

Eve profiteert zowel van Embraers vliegtuigprogramma’s als Atech, eveneens een dochteronderneming van Embraer die wereldwijd software voor luchtverkeersbeheer levert.

GlobalX richtte zicht tot op heden voornamelijk op de luchtvrachtmarkt.