NieuwsSAN DIEGO – De eerste van drie voor Japan bestemde RQ-4B Global Hawks is zaterdag (12 maart) na een non stop vlucht vanuit Amerika op de Japanse luchtmachtbasis Misawa geland. Met het toestel werd bij Northrop Grumman Corporation al op 15 april 2021 een eerste testvlucht uitgevoerd bij de Amerikaanse fabrikant.


Japan bestelde in 2015 in het kader van een voorgenomen vlootvernieuwing na goedkeuring door de exportcommissie van de Amerikaanse senaat onder meer drie RQ-4 Block 30(I) UAVs, een type dat ook in gebruik is bij de Amerikaanse en Zuid Koreaanse luchtmacht alsmede de NATO.

De RQ-4s worden voorzien van een zogenoemde synthetic aperture radar waarmee ook tijdens slecht weer en gedurende nachtelijke operaties scherpe beelden kunnen worden geschoten.

Het toestel kan 40 uur onafgebroken op een hoogte van 18.000 m patrouilleren bij een vliegbereik van meer van 12.300 nm (>22,800 km) en heeft een nuttige lading van 1.360 kg.