Nieuws

ENGLEWOOD – Nadat United Rotorcraft in augustus 2021 vijf S-70 Black Hawk helikopters bestelde om deze te laten ombouwen tot Firehawk blushelikopter, hebben United en fabrikant Sikorsky besloten deze variant gezamenlijk te gaan vermarkten.

De vijf bestelde helikopters zullen met het oog op hun toekomstig taken worden uitgerust met een lichtgewicht blussysteem en lichtgewicht blustank die door het Amerikaanse Dart Aerospace zal worden ontwikkeld. Verwacht wordt dat hiervoor in de loop van 2022 een aanvullend typecertificaat zal worden afgegeven.

De helikopters zullen bij Sikorsky dochter PZL Mielec worden gebouwd tot Firehawk variant waarna de eerste over zeven en de laatste over achttien maanden inzetbaar moet zijn. Het eerste toestel is bestemd voor de brandweer in de Amerikaanse staat Colorado.

Bij de ombouw tot Firehawk blushelikopter bevestigt United Rotorcraft een externe lichtgewicht tank met een inhoud van 3.785 l. Deze kan met gebruik van een snorkel in zestig seconden worden bijgevuld.

De helikopter kan tevens twaalf brandweerlieden meenemen voor de bestrijding van branden.

Er worden momenteel al dertien Firehawks ingezet door de brandbestrijdingsorganisatie Calfire bij de brandweer van Los Angeles en San Diego. Daarnaast zijn momenteel nog vijf helikopters van dit type uit een eerdere order in aanbouw.