Nieuws

NetJets gaat in zee met Lilium Jet

2

OBERPFAFFENHOFEN – De Duitse startup Lilium en ’s werelds grootste aanbieder van zakenjets NetJets hebben een principeovereenkomst gesloten voor de levering van 150 elektromotor aangedreven Lilium Jets.

De Duitse fabrikant wll met Lilium Jet in 2024 de markt betreden. Het toestel gaat plaats bieden aan zes passagiers en een piloot die met een snelheid van 175 mph (280 km/h) over een afstand van meer dan 155 mijl (>250 km) vervoerd gaan worden. Het 8,5 m lange vliegtuig krijgt een spanwijdte van 13,9 m en zal worden aangedreven door 36 in de vleugels geïntegreerde  ducted fans

Het Duitse bedrijf hoopte via een Amerikaanse constructie in het tweede kwartaal van 2021 nog eens 450 miljoen dollar binnen te halen nadat in februari 2020 al 250 miljoen dollar was toegevoegd aan het bedrijfskapitaal van negentig miljoen dollar. In een eerste ronde zag Atomica het project al zitten en investeerden de (mede)oprichters van onder meer Twitter al  miljoenen in de  tweepersoons Lilium Jet.

Prototype
De Duitse nieuwkomer  presenteerde hun  toen nog vijfpersoons variant van de Lilium Jet in mei 2019. Met een ‘full scale, full weight’ prototype  werd op  4 mei 2019 al een eerste vlucht uitgevoerd. Op termijn moet het luchtvaartuig beschikbaar komen als on demand luchttaxi.

Lilium  voerde op 20 april 2017 op de luchthaven Mindelheim-Mattsies in het zuiden van Duitsland de eerste geslaagde proefvluchten uit met een eerste prototype dat plaats biedt aan twee inzittenden. Als alles volgens plan verloopt worden vanaf 2025 wereldwijd diensten aangeboden met het toestel.

Brand
Een van de twee prototypes van de   Lilium Jet werd op donderdag  27 februari  2020 op de luchthaven van Oberpfaffenhofen door brand onherstelbaar beschadigd. De brand brak door onbekende oorzaak tijdens onderhoudswerkzaamheden uit.Volgens Lilium kan het toestel niet meer gerepareerd worden. Daarom zullen de proefvluchten binnenkort met het tweede prototype worden hervat. Ook  het prototype van de elektromotor aangedreven Alice   van Eviation Aircraft trof eind januari 2020 een zelfde lot.

Initiatief
Het bedrijf is een initiatief van vier medewerkers van de Technische Universiteit van München die in 2015 samen met veertig ingenieurs en ontwerpers uit meerdere landen dankzij een subsidie van het Business Incubation Centre Bayern en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dit project konden realiseren.

.

 

Sinds 20 april 2017 vonden vluchten plaats met een tweepersoons prototype.

2 reacties op “NetJets gaat in zee met Lilium Jet

 1. Anton Schiere schreef:

  Met vijf inzittenden zijn er al een kleine 40 van die Liliums nodig om zelfs maar één 737 te vullen. Ook al vliegen die toestellen straks allemaal autonoom, is het nog een hele tour dat in goede banen te leiden.

  Ik voorzie eerder, dat dit vervoersconcept bij businessclass passagiers ingang vindt. Daarmee dus geen grote afname van het verkeer over de weg naar vliegvelden.

  Afgezien van het verloren gaan van het toestel, is het heel kritisch, dat e.e.a. nog zo brandgevoelig lijkt. Dat moet onder controle zijn, als zulke toestellen straks en masse opstijgen vanuit dicht bewoond gebied.

 2. F Meuffels schreef:

  Met deze nieuwe manier van vliegtuigbouw zullen in de toekomst start en landings
  banen overbodig worden, het wordt dan ook mogelijk om passagiers op te halen in de steden waar ze wonen, hierdoor zal het verkeer naar en van de vliegvelden zeer sterk afnemen.
  Dit zijn de nieuwe helicopters , waarschijnlijk veel stabieler,