Nieuws

SAN DIEGO – General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) heeft opnieuw een onbemande UAS ontwikkeld, de Gambit. Het toestel kan gezien worden als variant op de bij Boeing ontwikkeld Loyal Wingman.

Gambit wordt door GA-ASI omscheven een Autonomous Collaborative Platform (ACP) dat is ontworpen door middel van digitale engineering om de time-to-market te versnellen en de acquisitiekosten te verlagen.

Het jet-aangedreven platform wordt gebouwd voor luchtdominantie en zal daarbij gebruikmaken van de vooruitgang in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en autonome systemen.

Gambit werkt samen met door mensen bestuurde vliegtuigen en stelt piloten in staat dieper in het vijandige luchtruim te kijken, bedreigingen eerder te detecteren en tijd en ruimte te bieden voor kritieke beslissingen en acties. Het toestel luidt volgens GA-ASI een nieuw tijdperk in, waarin UAS samenwerken met bemande vliegtuigen om tegenstanders op afstand te detecteren, identificeren en aan te vallen.

Vooruitlopend op tactische vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht, zal Gambit ook in staat zijn om interessante doelen te detecteren en te volgen, en die informatie over de strijdruimte te verspreiden.

De naam van het toestel verwijst naar de schaakwereld waar gambiet een schaakopening is waarin een speler materiaal opoffert, meestal een pion maar soms ook wel een stuk of meer, in de hoop compensatie te krijgen door een ontwikkelingsvoorsprong,

GA-ASI leverde tevens vier MQ-9 Block 5 Reaper verkenningsvliegtuigen aan de Koninklijke Luchtmacht.