Nieuws

DONAUWORTH – De bij Airbus Helicopters ontwikkelde H145 met vijf rotorbladen is een dezer dagen op de top van de 4.808 m hoger Mont Blanc geland. Volgens s de fabrikant het bewijs dat de helikopter ook uitstekend inzetbaar is in bergachtig terrein met ijle luchtomstandigheden.

De helikopter werd in juni 2020 al door de European Union Aviation Safety Agency (EASA) goedgekeurd en een half jaar later ook door de Amerikaanse Federal Aviation Administration. . Hierdoor kon de in 2019 geïntroduceerde helikoptervariant vanaf de zomer van 2020 al in Europa geleverd worden.

De certificatie geldt ook single-pilot operaties, vluchten onder Instrument Flight Rules (IFR), eenmotorige operaties (Cat.A/VTOL) en het gebruik van nachtzichtapparatuur.

Door het nieuwe rotorsysteem krijgen de door twee Safran Arriel 2E turboshaft motoren aangedreven helikopters een MTOW van 3.800 kg en kunnen ze tot 150 kg meer nuttige lading meenemen.

De H145 wordt standaard geleverd met FADEC, een Helionix digitale avionica suite en een autopilot (4 assen). De helikopter heeft een vliegbereik van 351 nm (650 km), een nuttige lading van 1.950 kg en een kruissnelheid van 129 kts (239 km h).