Nieuws

MARIGNANE – OCCAR (de organisatie voor gezamenlijke bewapeningssamenwerking) heeft namens het Franse en Spaanse directoraat bewapening, de DGA (Direction Générale de l’Armement) en de DGAM (Dirección General de Armament y Material) een contract getekend met Airbus Helicopters voor de ontwikkeling, productie en initiële ondersteuning van het Tiger MkIII upgradeprogramma.

Het contract omvat de upgrade van 42 gevechtshelikopters voor Frankrijk (met de mogelijkheid om nog eens 25 aan toe te voegen) en achttien voor Spanje. Bovendien biedt het contract de mogelijkheid voor Duitsland om later toe te treden tot het Tiger MkIII-programma. De ontwikkeling- en upgradewerkzaamheden zullen worden uitgevoerd in Airbus Helicopters-faciliteiten in Albacete (Spanje), Marignane (Frankrijk) en Donauwörth (Duitsland).

Eenmaal op de nieuwe standaard gebracht, kan de helikopter worden verbonden met het digitale slagveld om bemande en onbemande teams uit te voeren en tactische informatie in realtime te delen. Ook de wapensystemen (turret gun, laser geleide raketten en raketten) krijgen een update. Daarnaast worden vernieuwde detectie- en doelmogelijkheden ingebouwd.

De standaardconfiguratie van de Tiger MkIII zal de integratie omvatten van de Safran Strix NG-vizieren, de Thales FlytX-avionics-suite, het Topowl DD-helmgemonteerde vizierdisplay, een Indra IFF-upgrade, Thales GNSS en het traagheidsnavigatiesysteem van Safran.
De communicatiesuite wordt geüpgraded met Thales’ Contact/Synaps-radio en datalinks voor bemande/onbemande samenwerking.
Bovendien zullen voor Spanje Link16- en SATCOM-functionaliteiten worden opgenomen. De Spaanse Tiger MkIII zal daarnaast worden uitgerust met een Indra slagveld beheerssysteem en tegenmaatregelen, terwijl de Franse Tiger MkIII zal worden uitgerust met een ATOS slagveld beheersysteem en tegenmaatregelen van Thales.

Het nieuwe wapenpakket voor Frankrijk omvat de MBDA MAST-F (Future Tactical Air-to-Surface Missile) en Mistral 3 lucht luchtraket. Voor Spanje omvatten de nieuwe mogelijkheden 70 mm geleide raketten en een nieuwe lucht grondraket.

Het eerste prototype is gepland voor een inaugurele vlucht in 2025. De eerste levering aan het Franse directoraat-generaal Bewapening (DGA) zal eind 2029 plaatsvinden, gevolgd door een eerste levering aan Spanje in 2030.