Nieuws

ZURICH – SWISS en de Lufthansa Group zijn een strategische samenwerking aangegaan met Synhelion om de door hen geproduceerde vliegtuigbrandstof op zonne-energie op de markt te brengen. Hiermee wordt SWISS in 2023 de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die ‘sun-to-liquid’ brandstof gaat gebruiken.

Met deze samenwerking spelen SWISS en Synhelion een voortrekkersrol in de productie en adoptie van duurzame vliegtuigbrandstoffen. Swiss International Air Lines (SWISS) en de Lufthansa Group zijn een strategische samenwerking aangegaan met de spin-off Synhelion van ETH Zürich om vliegtuigbrandstof op zonne-energie op de markt te brengen. Hiermee wordt SWISS de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die kerosine op zonne-energie gebruikt.

Synhelion heeft naar eigen zeggen sleuteltechnologie ontwikkeld voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) uit hernieuwbare energiebronnen. De unieke procedure maakt gebruik van geconcentreerde zonnewarmte om syngas te produceren dat vervolgens kan worden gesynthetiseerd tot kerosine met behulp van standaard industriële processen.

Deze sun-to-liquid brandstof sluit de koolstofcyclus van de brandstof: bij verbranding zal hij niet meer zoveel CO2 produceren als er tijdens de productie is gebruikt. De nieuwe brandstof levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het effectief koolstofvrij maken van het luchtvervoer.