Nieuws

KIEV – Na een oproep door het Oekraïense ministerie van defensie om gevechtsvliegtuigen van Russische makelij ter beschikking te stellen, hebben vier omringende landen in totaal zeventig vliegtuigen toegezegd die door Oekraïense piloten bestuurd zullen gaan worden.

Door de toezegging komen 56 MiG-29s beschikbaar na toezeggingen van Polen (28), Bulgarije (16), en Slowakije (12). Daarnaast zal Bulgarije veertien Su-25s beschikbaar stellen. De vliegtuigen kunnen eventueel in Polen worden gebaseerd om van daaruit missies uit te voeren met Oekraïense piloten aan boord.

In het nu zes dagen durende conflict zijn volgens het Oekraïense ministerie van defensie 29 Russische vliegtuigen en evenveel helikopters neergeschoten.

Over verliezen aan Oekraïense kant werden geen mededelingen gedaan. Over verliezen aan Oekraïense kant werden geen mededelingen gedaan. De luchtmacht beschikte voor aanvang van het conflict over onder meer 37 MiG-29s en Sukhoi gevechtsvliegtuigen van het type Su-24 (12), Su-25 (17) en Su-27 (32).