Nieuws

Update: Defensie 24/7 paraat boven Europa

DEN HAAG – Vier F-35’s van Vliegbasis Leeuwarden en vier F-16’s van Vliegbasis Volkel worden ingezet voor de bescherming van NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. De toestellen worden in de lucht bijgetankt door een MRTTs vanaf Vliegbasis Eindhoven De acht jachtvliegtuigen staan 24/7, klaar voor inzet.

Alle operaties voor de NAVO vallen onder bevel van de Supreme Allied  Commander Europe (SACEUR), de Amerikaanse 4- sterrengeneraal Tod Wolters. SACEUR, gevestigd in het Belgische Mons, maakt gebruik van internationale hoofdkwartieren voor het plannen van zee-, land- of luchtoperaties. In dit geval gaat het om luchtoperaties. Voor het plannen daarvan is het Air Command in het Duitse Ramstein verantwoordelijk.

Nederland stond al langer standby om extra bij te dragen aan de versterking van de afschrikking door en de verdediging van de NAVO. Met het oog daarop zijn vertrokken donderdag (24 februari) twee F-35As van Vliegbasis Leeuwarden naar Oost Europa.

Vanwege de zorgwekkende Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne werd eind januari 2020 al besloten de NAVO te versterken ter de afschrikking en verdediging. Met het oog daarop zouden in april en mei twee F-35 jachtvliegtuigen Quick Reaction Alert-taken gaan uitvoeren vanaf Bulgaars grondgebied. Dat voornemen is door de Russische inval in Oekraïne vooreerst van de baan. De jachtvliegtuigen blijven nu vanaf Nederlands grondgebied direct inzetbaar om onbekende vliegtuigen boven het NAVO-verdragsgebied te onderscheppen. Dit wordt de eerste keer dat Defensie de F-35 in gaat zetten.

Ook staan een amfibisch transportschip, inclusief landingsvaartuigen en helikopters, en twee landgebonden eenheden standby. Zij zijn inzetbaar voor de zogenaamde Initial Follow-on Forces Group (IFFG) van de NATO Response Force (NRF). De NRF is de snelle reactiemacht van de NAVO. De IIFG is daar onderdeel van en is inzetbaar om troepen van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) op te volgen. De Noord-Atlantische Raad bepaalt of deze snelle interventiemacht wordt ingezet ter verdediging van bondgenoten.

Foto’s: Ministerie van Defensie.

Beide F-35As keerden na hun missie op donderdag 24 februari terug op Vliegbasis Leeuwarden.