Nieuws

ISTRES– In Frankrijk heeft de testafdeling van de Franse luchtmacht afscheid genomen van de allerlaatste vliegende Dassault Mirage 2000N. Het toestel (c/n 356) werd op 1 april 1988 in dienst genomen en in 2017 uitgefaseerd waarna het beschikbaar werd gesteld voor testdoeleinden. De testplekken zijn inmiddels overgenomen door modernere Mirage 2000Ds

De belangrijkste missie van dit vliegtuig was het ondersteunen van de opleiding van toekomstige testbemanning op de testschool voor vliegtuigbemanningen (EPNER).

Meerdere Mirages werden in Istres gebruikt om systemen en bewapening te testen voordat deze konden worden geintegreerd in latere versies van de Mirage 2000 en de meeste recente F4. Standaard van de Dassault Rafale Ook werden er verschillende radarsystemen mee getest evenals het verdedigingssysteem van het vliegdekschip Charles de Gaule. Daarnaast kon met inzet van de 2000N de tankboom geoptimaliseerd die het bijtanken in de lucht met een Airbus A400M Atlas mogelijk maakte.

De allerlaatste Mirage is overgevlogen naar BA 133 in Nancy-Ochey waar het dient als sleutelobject voor technici.