Nieuws

ZURICH – Swiss International Air Lines (SWISS) heeft besloten AeroSHARK-folie op al haar twaalf Boeing 777-300ER’s te laten aanbrengen. Het folie is ontwikkeld bij de coatingdivisie van het Duitse chemieconcern BASF en heeft de geribbelde structuur van een haaienhuid.

De aanpassing leidt tot minder luchtweerstand met in het verlengde daarvan minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot. De minuscule ribbeltjes zijn ongeveer 50 micrometer groot.

Vergeleken met de bij Lufthansa Cargo op deze manier beplakte 777F vrachtvliegtuigen, moet er op een 777-300ER geen 800 maar 950 vierkante meter folie worden geplakt.

SWISS hoopt hiermee een reductie in verbruik en uitstoot te realiseren van 1,1 procent wat op jaarbasis leidt tot 4.800 ton minder brandstofverbruik en tot 15.200 ton minder uitstoot. Volgens de luchtvaartmaatschappij komt dat overeen met 87 vluchten van Zurich naar Mumbai.

De werkzaamheden worden uitgevoerd bij Lufthansa Technik.