Nieuws

Leonardo: SH-09 wordt AW09

MOLLIS – Leonardo heeft plannen bevestigd om een ​​hybride elektrisch aangedreven lichte helikopter te ontwikkelen uit de AW09. Het toestel moet in 2023 voor het eerst vliegen en daarna binnen een paar jaar op de markt komen.

De bij de Zwitserse helikopterbouwer Kopter ontwikkelde SH-09 werd door het nieuwe Italiaanse moederbedrijf Leonardo omgedoopt tot AW09 nadat Leonardo Kopter over nam. De helikopterfabrikant voerde inmiddels veranderingen door het derde prototype van de eenmotorige AW09. Zo kan in prototype P3 nu een Garmin 3000H avionica suite worden aangetroffen. Daarnaast is de kop van de hoofdrotor aangepast, is de rotormast langer uitgevoerd en de besturing van de helikopter directer geworden. Met het derde prototype is sinds januari 2021 meer dan veertig uur gevlogen,

Al eerder werd de transmissie die de hoofrotorbladen van de AW09 aandrijft vervangen door een verbeterd exemplaar. Volgens Kopter is deze Main Gearbox (MGB) niet alleen stiller, maar levert deze ook over de hele linie betere prestaties. De transmissie is inmiddels uitvoerig getest in prototype P3 wat tevens leidde tot een reeks doorgevoerde aerodynamische veranderingen aan het ontwerp. Met de drie prototypes is tot op heden meer dsn 500 uur gevlogeln

De tijdens de testvluchten verkregen gegevens met P3 worden waar mogelijk en nodige doorvertaald naar het vierde en vijfde prototype ‘Pre-Series number 4 en 5’ (PS4 en PS5). PS4 zal komende maand vliegen met nieuw ontwikkelde rotorbladen gevolgd door PS5 later dit jaar, waarna de certificatie eind 2023/begin 2024 wordt verwacht.

De AW09 heeft een 1.000 pk sterke Honeywell HTS900-2 turboshaft met een tweekanaals-FADEC. Deze aandrijfbron maakt een snelheid mogelijk van 260 km/h bij een vligbereik van meer dan 800 km. De SH09 krijgt een maximaal startgewicht van 2.650 kg waarbij aan een sling tot 1.500 kg kan worden vervoerd. De marktintroductie was voor 2020 voorzien, maar dit werd door COVID-19 niet gehaald.