Nieuws

CAPUA – De Italiaanse vliegtuigbouwer Tecnam heeft, naar nu bekend is gemaakt, op 21 december 2021 onder het toeziend oog van de Italiaanse luchtvaartautoriteiten voor het eerst gevlogen met een hybride aangedreven Tecnam P2010.

De fabrikant haakte met de P2010 in 2018 bij het Europese High Power High Scalability Aircraft Hybrid Powertrain (H3PsEU) project. Het toestel werd met het oog daarop voorzien van parallel hybride aandrijving.

Tecnam verruilde bij de ‘Twenty Ten’ daarom de gebruikelijke 180 pk sterke Lycoming IO-360 motor door een 140 pk sterk Rotax 915iS blok en een Rolls-Royce elektromotor met een motorvermogen van 40 pk.

Deze combinatie met 10-13 procent brandstof besparen, 20-30% minder vervuilende uitstoot dankzij loodvrije autobrandstof en 20%, minder geluid.

De Italiaanse fabrikant introduceerde eind mei 2020 ook de dieselmotoraangedreven P2010 Mk II TDI.

1 reactie op “Video’s: Eerste vlucht hybride aangedreven Tecnam P2010

  1. Gerry Elfrink schreef:

    Prachtig toestel, nu nog even bet landingsgestel intrekbaar maken bij de volgende versie. Gewicht neemt toe natuurlijk maar luchtweerstand aanzienlijk minder. De batterijen worden gelukkig steeds beter. Zit wel een mooie toekomst in voor deze fabrikant.