Nieuws

SBJ heeft voortaan Aurus Business Jet

SINGAPORE – Het Russische luchtvaartconglomeraat United Aircraft Corporation (UAC) gaat actief actie voeren om de VIP variant van de Sukhoi Superjet (SSJ) te promoten. Dit is door UAC tijdens de Singapore Airshow 2021 meegedeeld.

Het toestel werd eerst aangeboden en geleverd onder de naam Sukhoi Business Jet (SBJ) maar zal nu worden vermarkt als Aurus Business Jet (ABJ). Met die nieuwe naam wordt niet alleen verwezen naar de luxe limousines voor Kremlin functionarissen, maar ook naar nieuwe VVIP-geconfigureerde Ansat helikopters en zakenvliegtuigen.

De ABJ verschilt van de SBJ door een bij Tulpar Aerospace uit Kazan vervaardigd interieur met drie zones: een eetkamer, een onderhandelingsruimte en een slaapkamer, plus een keuken, douche en toiletten. Nieuw zijn ook een een satcom-systeem, snel internet (20 Mbps) en een ingebouwde trap.

De ABJ wordt daarnaast geleverd met recent ontwikkelde winglets en extra brandstoftanks waardoor nu 3.900 nm (7.223 km) non stop kan worden gevlogen.

Op de MAKS 2021 maakte de RA-97009 zijn opwachting als een verder verbeterde SBJ en werd goed ontvangen door potentiële klanten en investeerders. De aanschafprijs ligt tussen de 39 en 50 miljoen dollar, afhankelijk van de opties.