Nieuws

ULYANOVSK – De Russische strijdkrachten zijn begonnen met het testen van de tactische systemen het nieuwe A-100 Airborne  Warning and Control System (AWACS) vliegtuig. De tests volgen op de eerste vlucht die al op 18 november 2017 plaatsvond.

Na deze vlucht werden meerdere tactische systemen ingebouwd waaronder een door de Vega Radio Engineering Corporation gebouwde  tweekanaals locator met een zogenoemde Phased-Array-Radar. Daarmee kunnen tot 300 (lucht)doelen gelijktijdig worden gevolgd binnen een cirkel van 600 km. Worden doelen op zee of op land gevolgd, dan ligt de radius rond de 300 km.

De A-100 wordt gebouwd bij de Ulyanovsk Aviation Plant Group  (Aviastar) onder verantwoordelijkheid van het Russische Vega Concern en  afgeleid van de Il-476 (Il-76MD-90A).

Het toestel zou vanaf 2020 de A-50 en A-50U-1 gaan vervangen. Door de complexiteit van het programma