Nieuws

TEL AVIV – De Israëlische luchtvaartautoriteiten hebben de bij Elbit Systems ontwikkelde Hermes 900 Starliner UAV goedgekeurd voor gebruik in zowel gecontroleerd als ongecontroleerd Israëlisch luchtruim.

De dieselmotor aangedreven Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) heeft een MTOW van 1.600 kg en kan met een nuttige (sensor)lading van 450 kg tot 36 uur onafgebroken vliegen.

De Starliner is de civiele variant van de Hermes 900. Met deze versie mag dankzij een drievoudig uitgevoerd ‘ontdek en vermijd’ systeem ook gepatrouilleerd worden op vlieghoogtes tot FL300 (9.144 m) in gebieden waarin sprake is van commercieel luchtverkeer.

De grote drone voldoet aan de door de NATO vastgestelde Standardization Agreement (STANAG 4671). Hoewel aan deze NATO standaard wordt voldaan, moet iedere lidstaat afzonderlijk toestemming geven voor inzet boven hun grondgebied.

De (RPAS) wordt vanaf de grond bestuurd waarbij een piloot en een payload operator in een geavanceerd Ground Control Station (GCS) over dezelfde beeldschermen beschikken als civiele piloten in hun cockpit.

De Canadese regering bestelde als eerste land in 2020 een Hermes 900 Starliner UAV. Met het in december 2022 te leveren onbemande vliegtuig zullen milieu inspectievluchten worden uitgevoerd.

De Hermes 900 is sinds 2010 in gebruik bij de Israëlische luchtmacht.

1 reactie op “Hermes 900 Starliner mag civiel worden ingezet

  1. john Brown schreef:

    February 18th 2022/17:20.
    Due to recent spy-ware equipment issues with Israel. Should NATO be cautious in
    ordering equipment from Israel.