
HELSINK = De Finse regering heeft zogeheten Letters of offer and Acceptance (LoA) getekend en daarmee het aanbod van Lockheed Martin en motorproducent Pratt & Whitney.geaccepteerd voor de aankoop van 64 F-35A Lightnin II gevechtsvliegtuigen. De zullen de komende jaren de bij de Finse luchtmacht vliegende Boeing F/A-18C/Ds vervangen.
Nadat exportcommissie van de Amerikaanse senaat in oktober 2020 groen licht gaf voor de verkoop van gevechtsvliegtuigen aan Finland, vroegen de Finnen zowel Boeing als Lockheed Martin met een voorstel te komen.
Lockheed Martin werd daarbij in het kader van het Finse HX Fighter Program gevraagd om meer informatie over 65F-35A Lightning II Joint Strike Fighter Conventional Take Off and Landing (CTOL) varianten.
Bij Boeing werd een vergelijkbare vraag neergelegd voor vijftig F/A-18E/F Super Hornets, acht F/A-18F Super Hornets en veertien EA-18G Growlers.
Tevens werd beide fabrikanten gevraagd bij een eventuele order zorg te dragen voor de levering van tactische systemen, reserve-onderdelen en de training van piloten en technici.
Beste Martin,
Ik heb vernomen wat een F-35 om te vliegen kost, schrik niet, maar liefst $ 44.000 per uur . Dat vertaalt zich in een investering van $ 44 miljoen voor elke 1000 vlieguren, of iets minder dan een derde van de kosten van het vliegtuig zelf.
Anton,
Het opereren met een F-35 is niet te vergelijken met burgerluchtvaart.
KLM zal aantal vlieguren per dag zo groot mogelijk willen hebben om kosten per uur te verkleinen. Met een F-35 worden nauwelijks 2 vluchten per dag gemaakt en in het weekend bij voorkeur niet.
Kortom je conclusies zijn niet correct….
Dit soort getallen van de geleverde F-35 toestellen kwamen eerder ook langs en verbaasden me:
– elk toestel heeft dus, gemiddeld gerekend weliswaar, 15,75 onderhoudstechnicus,
– terwijl er maar 2,1 piloot op zo’n kist kan vliegen.
Bij KLM met 164 toestellen zijn er 2.700 vliegers in dienst. 650 onderhoudstechnici zijn aangesloten bij de NVLT. Bij 25% organisatiegraad zouden dat er dus 2.600 zijn.
Of te wel 15,8 technicus en 16,4 piloot per toestel.
Voor wat betreft die KLM technici geldt bovendien dat KLM M&E contracten heeft voor het ook nog uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan toestellen van andere maatschappijen.
Conclusie:
– de verhouding technici en toestellen lijkt voor de F-35, al hoewel qua toestel niet te vergelijken, toch redelijk marktconform;
– maar, ook al worden de toestellen bij KLM altijd door twee vliegers gevlogen, dus 8,2 cockpit crew per toestel, het zijn er nog altijd 4 keer zo veel als bij de single seat F-35. De trainingsvariant van het toestel met twee stoelen in de cockpit nog maar even buiten beschouwing latend.
Dus als je er, althans vanuit deze cijfers, zo naar kijkt lijkt dat aantal vliegers voor de F-35 vrij laag ?