Nieuws

SAO JOSE DOS CAMPOS – De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Azul Cargo Express heeft een aanvullend typecertificaat op zak waardoor hun Embraer E195 regionale verkeersvliegtuigen mogen worden ingezet met zogeheten Class F vrachtcompartimenten. De vliegtuigen kunnen hierdoor tot vijftien ton vracht meenemen.

De vrachtvervoerder zet sinds januari 2021 al vier aangepaste E195s in voor ‘cargo in cabin’ vrachttaken naast terwijl daarnaast met twee Boeing 737-400F vrachtvliegtuigen wordt gevlogen.
Mocht de vrachtvraag nog verder aantrekken, dan kan Azul Cargo Express ook nog beschikken over vijf ATR 72-600 Quick Change turboprops.


De inzet van de E195s werd eerder mogelijk nadat Embraer in juli 2020 groen licht kreeg van de Braziliaanse luchtvaartautoriteiten voor het vervoer van vracht in de cabines van hun regionale passagiersvliegtuigen als de EMB 120, de ERJ145, E-Jet varianten en de nieuwste E-Jet-E2 types. Daarbij mogen onder voorwaarden kleine vrachtitems op de stoelen en in de bagagebakken worden vervoerd.

Op die manier mag een E190 tot drie ton vracht in de cabine vervoeren en een E195 3,75 ton en bijna dezelfde hoeveelheid in het vrachtruim.
Daarbij kan tot zeventig procent van de stoelen uit de cabines verwijderd worden om plaats te maken voor vloervracht die met netten wordt verankerd aan de stoelrails. Een E190-E2 kan op deze manier tot 2,36 ton vracht in de cabine vervoeren en een ERJ145 zo’n 800 kg.