Nieuws

EVORA – Ruim vijftig jaar na de eerste vlucht van de Embraer EMB 110 Bandeirante wil het Braziliaanse Desenvolvimento Aeronáutica (Desaer) een opvolgster op de markt gaan brengen in de vorm van de Avião de Transporte Leve 100 (ATL-100). Dat toestel in 2020 geïntroduceerde zou vervolgens over drie jaar in het Portugese Evora moeten worden geproduceerd.

Desaer is nu ook voornemens parallel aan de ATL-100 een viermotorige ATL_100H variant te ontwikkelen met twee magniX magni350 elektromotoren. Dat toestel zou op termijn volledig elektrisch kunnen worden als de accutechnologie zich voldoende verder heeft ontwikkeld.

Het nieuwe vliegtuig wordt ontwikkeld door een groep voormalige Embraer medewerkers. Vooreerst wordt uitgegaan van een eenvoudig geconstrueerde hoogdekker met een spanwijdte van 20 m, een T-staart, een vast landingsgestel en twee 1.000 pk sterke turbopropmotoren die plaats gaat bieden aan negentien passagiers in 2+1 stoelopstelling.

De fabrikant voorziet een kruissnelheid van 300-428 km/h bij een vliegbereik van 860 mm (1.600 k). Bij een MTOW van 8.620 kg en maximale belading komt het bereik uit op bijna 1.400 km. Door uit te gaan van een maximale vlieghoogte op FL250 (7.600 meter) is geen drukcabine nodig, waardoor de aanschaf- en exploitatiekosten naar verhouding laag gehouden kunnen worden.

De ATL-100 moet een directe concurrent worden van de Dornier Do-228-212 NG, de Let L410 NG en DHC-6 Twin Otter Series 400 van het Canadese Viking Air. De Braziliaanse initiatiefnemers mikken daarnaast ook op gebruikers van de inmiddels bejaarde BAe J31/32 Jetstream en EMB 110 en voorzien een (vervanging)marktvraag voor 2.200 commuters binnen dit segment.

Volgens Desaer zal de ATL-100 niet alleen passagiers, maar ook 2,5 ton vracht kunnen vervoeren in drie LD3 containers. Bovendien gaat het toestel in militaire uitvoering plaats bieden aan tot twaalf parachutisten en twee jumpmasters.

Daarnaast kan de vierkante cabine ingericht worden voor het vervoer van zieken en gewonden op brancards. Doordat het vliegtuig een laadklep aan de achterzijde krijgt, wordt het snel veranderen van de cabineconfiguratie een fluitje van een cent. Bovendien maakt de constructie van het landingsgestel operaties vanaf onverharde startbanen mogelijk.