Nieuws

MOSKOU –

MOSKOU – De Russische fabrikant Irkut heeft een MC-21-300 prototype voor de tweede de diepvrieskou ingestuurd. Met het toestel werden in Jakoetsk in het kader van de deelcertificatie al eerder proeven worden uitgevoerd om na te gaan hoe de boordsystemen functioneren bij buitentemperaturen van min 37°C. Daartoe werd het prototype ’s avonds en’ s nachts twaalf uur lang op een open parkeerplaats worden gezet.

Tijdens de proeven die nu op stapel staan, zal een team van zeventig specialisten de eerdere tests herhalen bij verwachte temperaturen van meer dan min 40 °C Eerder werden de vliegtuigsystemen met succes statisch al getest op testbanken bij temperaturen tot min 55 °C.

Irkut ontving op 28 december 2021 uit handen van de Russische luchtvaartautoriteiten het deeltypecertificaat voor de MC-21-300. Kort daarvoor werden in het kader van de certificatie meerdere testvluchten uitgevoerd met passagiers aan boord. Daarbij werden gedurende vier dagen tijdens drie dagelijkse vluchten op verschillende routes de cabine systemen door medewerkers van Irkut op hun functionaliteit getest. Het testtoestel was ingericht in twee cabineklassen.

Het huidige typecertificaat geldt voor de met Pratt & Whitney PW1400G aangedreven vliegtuigen. De certificatie van de Russische PD-14 aangedreven MC-21-310 wordt begin 2022 verwacht. Wat ook geldt voor de in eigen beheer ontwikkelde en gebouwde composietvleugels.

Aeroflot dochter Rossiya Airlines wordt launching customer van de Irkut MC-21-300 en zal er in 2022 zes ontvangen.