Nieuws

DEN HAAG – De acceptatievlucht van de eerste Nederlandse MQ-9 Block 5 Reaper is goed verlopen. De overige drie toestellen volgen zo spoedig mogelijk.

De Koninklijke Luchtmacht krijgt in februari de beschikking over de MQ-9 Block 5 Reaper. Dan start de opbouw van het systeem in het Caribisch gebied. Het gaat om vier grondstations en vier onbemande verkenningsvliegtuigen. De toestellen kunnen vanuit de lucht data en informatie verzamelen.

Defensie beproeft het onbewapende systeem voorlopig op Curaçao. Dat heeft te maken met de gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim. Ook kan de Reaper in het Caribisch gebied al voor Defensietaken worden ingezet. Bijvoorbeeld bij de ondersteuning van civiele autoriteiten of voor opsporing en toezicht. Daarbij wordt deels samengewerkt met de Verenigde Staten, zoals bij counterdrugsoperaties.

De vliegtuigen en twee grondstations worden gestationeerd op vliegveld Hato. De twee andere grondstations staan op Vliegbasis Leeuwarden. Hier worden ook de beelden vanuit het Caribisch gebied geanalyseerd. De MQ-9 krijgt Leeuwarden uiteindelijk ook als thuisbasis.

De Reaper bevat sensoren die zowel op land als boven zee langdurig kunnen observeren en informatie verzamelen, zonder dat er een piloot aan boord zit. Dankzij de besturing per satelliet is het toestel wereldwijd te bedienen. Het systeem past volledig bij de wens van Defensie om te opereren op basis van informatie gestuurd militair optreden.

De roll out van de eerste Nederlandse Reaper vond in juli 2021 plaats. Nadien volgde in september 2021 een eerste testvlucht boven Nederland plaats een eigen MQ-9B SeaGuardian Remotely Piloted Aircraft (RPA) van de Amerikaanse fabrikant General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI).

Syracuse, 5 november 2019. Op Syracuse, Hancock ANGB, vindt de opleiding plaats van technisch personeel voor de MQ-9 Reaper, het onbemande vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.