Nieuws

VOLKEL – De bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg is sinds donderdag (27 januari) weer in Nederlandse handen. Vliegbasis Volkel heeft de zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) overgenomen van België. De zuiderburen krijgen de taak op 13 mei weer terug.

Nederland en België voeren gezamenlijk en afwisselend de QRA uit met F-16’s. 1 van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is het adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Hiervoor staan permanent twee F-16 jachtvliegtuigen paraat met een korte waarschuwingstijd. 

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel in het Benelux-luchtruim onderscheppen. Nederland voert deze taak uit onder controle van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen.

1 reactie op “F-16’s Volkel standby bescherming luchtruim Benelux

  1. Hoe Europees ik ook graag denk m.b.t de aanschaf van gevechtsvliegtuigen, aan de andere kant is het wel goed dat België en Nederland de F 35 A hebben aangeschaft om onze luchtruimen te kunnen bewaken en beschermen en er uitwisseling is van informatie en tactisch overleg zoals nu met de F 16 het geval is.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur