Nieuws

TOULOUSE – Airbus wil een graantje mee gaan pikken van de sterk gestegen vraag naar luchtvracht waar het gaat om het vervoer van hele grote vrachten. Daarom zal de BelugaST-vloot een nieuwe bestemming krijgen.

De Airbus BelugaST-vloot transporteert al jaren grote vliegtuigonderdelen tussen de verschillende productiesites van Airbus. Deze vijf toestellen zijn gebaseerd zijn op het ontwerp van de A300-600. Ze worden, in het kader van de verhoging van het productieritme van Airbus, één voor één vervangen door zes nieuwe BelugaXL’s die van de de grotere A330-200 zijn afgeleid.

De Airbus Beluga Transport-service is op vele manieren inzetbaar. De binnendoorsnede van de BelugaST is groter dan die van welk transportvliegtuig dan ook ter wereld. De toestellen kunnen tot 40 ton vracht vervoeren in het 39 m lange vrachtruim buitenmaatse vrachten vervoeren met een breedte tot  liefst 7,10 m breed en een hoogte van 6,70 m. Daarbij worden cargobedrijven en andere potentiële klanten uit nder meer de ruimtevaart-, luchtvaart-, energie-, militaire en maritieme sector alsook humanitaire organisaties de gelegenheid geboden buitenformaat vrachten te vervoeren.

Om de turnaroundtijden van de BelugaST zo kort mogelijk te houden, worden nieuwe laadtechnieken en -materiaal ontwikkeld. Een daarvan is een geautomatiseerde On-Board Cargo Loader (OBCL) voor opdrachten waarbij geen laad- en losplatform beschikbaar is op de luchthaven van vertrek of bestemming

Zodra Airbus alle zes nieuwe BelugaXL’s in gebruik heeft genomen, zal de BelugaST-vloot worden overgedragen aan een nieuwe dochteronderneming met een eigen Air Operator Certificate (AOC) en team.

De eerste opdracht vond eind 2021 plaats. Toen werd een helikopter het Franse Marignane naar Kobe (Japan) overgevlogen voor een niet nader genoemde klant. De Beluga #3 die daarvoor gebruikt werd, maakte tussenlandingen in Warschau (Polen), (foto) Novosibirsk (Rusland) en Seoul (Zuid-Korea) om bij te tanken.