Nieuws

MARIGNANE – Airbus Helicopters heeft de allerlaatste nieuw gebouwde Dauphin helikopter, een AS365 N3, afgeleverd bij de Spaanse douane.

Met de nieuwe AS365 N3 zal de de Spaanse douane de drugshandel in de Straat van Gibraltar, de Zee van Alboran en Galicië bestrijden. De helikopter is met het oog daarop uitgerust met missieapparatuur waaronder een elektro-optisch systeem, radar, tactisch communicatiesysteem en zoeklicht. Dankzij langeafstandstanks kan de Spaanse Douane Dauphin tot 3 uur en 30 minuten vliegen.

De drie Dauphins van de Spaanse douane voeren maritieme patrouilles uit om smokkelboten met hoge snelheid op te sporen, te achtervolgen en te onderscheppen. In 2021 hebben de Dauphins in samenwerking met 45 Spaanse douaneschepen en landeenheden, bijgedragen aan de inbeslagname van meer dan 200 ton drugs.

Met de aflevering stopte ook de productie van de familie Dauphin in Marignane. De eerste vlucht, als een eenmotorige Aérospatiale AS 360, vond plaats op 2 juni 1972 waarna de helikopter in 1975 in gebruik werd genomen.

In de afgelopen bijna veertig jaar zijn er meer dan 1.100 helikopters geproduceerd in zeventig landen waarmee inmiddels zeven miljoen uur is gevlogen. Met een Daupin variant werd in november 1991 tevens een wereldsnelheidsrecord toen over een traject van drie kilometer de 371 km/h werd aangetikt.

De Dauphin tegenwoordig nog in Zuid Korea gebouwd waar KAI een Light Armed Helicopter ontwikkelt. China heeft ook een gelicenseerde versie voor militair gebruik.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur