Nieuws

QATAR – Het conflict tussen Airbus en Qatar Airways zal waarschijnlijk binnenkort voor het High Court in Engeland een vervolg krijgen. Het draait daarbij om de vraag Vanwege de afbladderende verf houdt de luchtvaartmaatschappij sinds enige tijd 21 van de 76 bestelde toestellen van dit type aan de grond. Ook zullen de 23 resterende toestellen uit deze order voorlopig niet worden afgenomen inclusief de twee toestellen die al in Toulouse voor aflevering klaar staan.

Ondanks een overeengekomen schadevergoeding van 150.000 euro per dag per aan de grond gehouden A350, bleek er bij inspecties volgens Qatar nog meer aan de hand te zijn. Daardor wordt er nu een schadevergoeding van 675 miljoen dollar geëist. Iets dat Airbus weigert omdat het de twee nog niet afgenomen toestellen als contractbreuk ziet.

Qatar Airways vindt het naar eigen zeggen spijtig en is gefrustreerd door de actie van Airbus om vanwege het steeds verder escalerende conflict een Qatar order voor vijftig A321neo’s te schrappen.