Nieuws

KORTRIJK – De negentienjarige Zara Rutherford heeft donderdag (20 januari) als ’s werelds jongste vrouw een solotocht om de wereld voltooid. Rutherford, dochter van een Britse ferrypiloot en een Belgische moeder met een privébrevet, vertrok in augustus 2021 van de Belgische luchthaven om na een tocht van 52.000 km langs 52 landen op vijf continenten weer in Kortrijk te landen.

Het vorige vrouwelijke solorecord werd in 2017 door de toen dertig jarige Amerikaanse Shaesta Waiz terwijl Travis Ludlow de allerjongste ooit was toen hij in 2021 solo om de wereld vloog.

Rutherfordvloog tijdens haar recordpoging in een eenmotorige Aero Shark Shark ultralight met een MTOW van 600 kg. De 100 pk Rotax 912 iS aangedreven kunststoffen laagdekker haalt topsnelheden van 333 km/h en heeft een vliegbereik van 900 nm (1.660 km) bij een kruissnelheid van 200 km/h. Om het vliegbereik tijdens de solovlucht te vergroten, werd op de plek van de tweede stoel in de cockpit een extra brandstoftank aangebracht.

Foto: Beatrice de Smet.