Nieuws

WASHINGTON – Pakketvervoerder FedEx Express heeft bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een verzoek ingediend om (toekomstige) A321-200 vrachtvliegtuigen uit te mogen rusten met een Infrared Laser Countermeasure System.

Met een dergelijk systeem kunnen vliegtuigen zichzelf beschermen tegen inkomende raketten die worden afgevuurd met zogeheten man-portable air defense systems (MANPADS).

Zelfbeschermingsvoorzieningen zijn bepaald geen gemeengoed in de commerciële luchtvaart. Voor zover bekend heeft alleen El Al Israel Airlines hun vliegtuigen met dergelijke systemen uitgerust. Daarnaast biedt Airbus zo’n systeem aan voor hun Airbus Corporate Jets.

3 reacties op “FedEx wil vliegtuigen beschermen tegen aanvallen

 1. Frans Eekhout schreef:

  “Safety first” zullen ze bij Fedex gedacht hebben als alle kleine beetjes helpen om de kostbare vracht en bemanning veilig op de plaats van bestemming te brengen. Nu de nieuwe KLM en Transavia Airbus en Boeing vloot het zelfde voorbeeld laten volgen komt dat de passagiers ook ten goede.

 2. Ray schreef:

  Op je tweede opmerking heb ik wel een antwoord. Fedex vervoert veel i.o.v het Amerikaanse leger, dus wellicht voelen ze nattigheid als een mogelijk target.

 3. Anton Schiere schreef:

  Of met het toevoegen van dit soort beschermingsmiddelen de commerciële luchtvaart überhaupt wel gediend is, is een eerste vraag.
  ’t Lijkt eerder het begin van een heel gevaarlijke eindeloze geweld spiraal.

  Hoe was ’t uitgepakt als de RyanAir kist boven Belarus zich met weliswaar nog een slag geavanceerdere beschermingsmiddelen tegen onderscheppende Wit Russische jagers had kunnen verdedigen.
  Nog een stap verder kunnen straks gevechtstoestellen nog wel wat tegen kwaad willende gekaapte toestellen uitrichten?
  Wat blijft er zo over van het onderscheid tussen burger en militaire vliegtuigen?

  Tweede vraag: waarom in vredesnaam nu op vrachtkisten?