Nieuws

SOESTERBERG – De Koninklijke Luchtmacht heeft met de allerlaatste CH-47D Chinook een afscheidsbezoek gebracht aan het Nationaal Militair Museum (NMM) op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. De Chinook landde nog één keer op Vliegbasis Soesterberg, de plek waar het allemaal begon. Een bijzondere dag, ook voor de bemanning, die hiermee na 25 jaar trouwe dienst afscheid nam van hun ‘werkpaard’.

De allerlaatste Boeing CH-47 Chinook type D (Delta) werd op 22 december 2021 buiten dienst gesteld door de Koninklijke Luchtmacht. Het 298 squadron van vliegbasis Gilze-Rijen, kwam met de allerlaatste vliegende Chinook D (D-667, met bijpassend callsign “Grizzly47D”) naar het GLV5 oefenterrein nabij Oirschot.

De bestaande elf CH-47D’s worden vervangen door veertien nieuwe toestellen van het type CH-47F MYII CAAS (Common Avionics Architecture System – luchtvaartelektronicasysteem volgens standaardontwerp). Hiermee komt het totaal op twintig, want de zes reeds aanwezige CH-47Fs worden gemoderniseerd en op dezelfde CH-47F MYII CAAS standaard gebracht als de rest  van de vloot.

Tekst en foto’s Joris van Boven

2 reacties op “Video: Laatste CH-47D Chinook bezoekt Soesterberg

  1. Wim Rhebergen schreef:

    Er wordt een Chinook type D in de collectie van het NMM opgenomen. Of dat de D-667 is weet ik niet

  2. Wim schreef:

    Zet dit toestel op de vliegbasis Soesterberg in het museum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur