Nieuws

ANKARA – Turkish Aerospace Industrie  (TAI)heeft opdracht gekregen werk te maken van de ontwikkeling van een nieuwe eenmotorige supersonische straaltrainer, de Hürjet.

Het al in augustus 2017 aangekondigde vliegtuig is 13,4 m lang, heeft een spanwijdte van 11 m en moet op termijn zeventig bij de Turkse luchtmacht vliegende T-38A Talons gaan vervangen. Als alles meezit zal de Hürjet in 2022 of 2023 vliegen.

Hoewel ontworpen als advanced/lead-in fighter trainer kan het toestel ook als licht aanvalsvliegtuig worden ingezet. Ook worden er grensverkenningsmissies voorzien.

Gesproken wordt over een maximale snelheid van Mach 1.2 op FL450 (13.710 m) en de mogelijkheid een lading van 3.000 kg mee te torsen.

TAI toonde tijdens de Farnbourough Air Show 2018  al een mock up in schaal 1:1   van de nieuwe eenmotorige  straaltrainer die in 2023 voor het eerst moet vliegen.

1 reactie op “Turkije gaat eigen Hürjet straaltrainer bouwen

  1. Turkije is wat van plan op luchvaart gebied met een van de grootste en modernste luchthavens ter wereld in Istanbul en zo Schiphol af te troeven. Verder ontwikkelen ze een nieuw stealth gevechtsvliegtuig en nu een trainer versus licht aanvalsvliegtuig.