Nieuws

NANCHANG – Volgens de Chinese luchtvaartautoriteit Civil Aviation Administration of China (CAAC) zal de certificatie van het nieuwe COMAC C919 verkeersvliegtuig nog wel even op zich laten wachten. Begin december 2021 waarvan van de 276 verplichte tests er nog maar 34 voltooid.

Fabrikant China Commercial Aircraft Corporation (COMAC) voert dit certificatietraject uit met zes vliegtuigen. Het zesde en laatste prototype van het nieuwe Chinese verkeersvliegtuig heeft vrijdag voltooide op 27 december 2019 een eerste 2:05 uur durende testvlucht.

Het vijfde prototype werd begin december 2019 overgevlogen van Shanghai naar Nanchang Yaohu Airport. Prototype ‘105’ vloog op 24 oktober 2019 voor het eerst 1:27 uur en wordt met name ingezet voor testvluchten vanaf hooggelegen en warme vliegvelden en operaties onder extreem lage temperaturen. Ook zul de boordspanning extra worden getest met het oog op de betrouwbaarheid van elektrische systemen.

COMAC voert met de prototypes 101, 102, 103,104 en 105 testvluchten uit vanaf Xi’an Yanliang, Shandong Dongying en Jiangxi Nanchang. Prototype 104 voltooide op 1 augustus 2019 haar eerste vlucht.

Type Inspection Authorisation
Het Sjanghai Aircraft Airworthiness Certification Center van de CAAC overhandigde al eind november 2020 het zogenoemde Type Inspection Authorisation (TIA) certificaat voor de COMAC C919 overhandigd. Met dit certificaat is aangetoond dat het ontwerp, de luchtwaardigheid, de prestaties en vliegeigenschappen voldoen aan de door de CAAC gestelde eisen. Dit TIA biedt COMAC de mogelijkheid door te stoten naar zogenoemde Conformity en Certification Flight Tests waarbij gevlogen wordt in gezelschap van een piloot van de luchtvaartautoriteiten. Daarmee zou de fabrikant onder normale omstandigheden nog maar een kleine stap verwijderd van zijn van de typecertificatie van de C919

Orders
COMAC heeft naar eigen zeggen 305 orders en 700 toezeggingen voor de C919 en heeft bij CFM International in principe 700 Leap-1C- motoren besteld. Het toestel moet in 2021-22 op de markt komen.