Nieuws

IRKOETSK – Bij vliegtuigfabrikant Irkut heeft het zesde prototype van het nieuwe MC21-300 verkeersvliegtuig op Eerste Kerstdag (25 december) een eerste korte testvlucht uitgevoerd. In tegenstelling tot de eerste vijf prototypes zijn de vleugels van dit toestel vervaardigd uit polymeer composiet onderdelen.

Het zesde toestel is tevens productie conform en bestemd voor de launching customer. Volgens de fabrikant zijn inmiddels al zes toestellen met composietvleugels in aanbouw.

Vergeleken met eerdere composiet vleugelconsoles, is deze bij AeroComposite gebouwde sectie nu vervaardigd met behulp van een infusie procedé waardoor onderdelen vrijwel exact binnen de vastgestelde toleranties kan worden geproduceerd. Om transportschade uit te voorkomen, werd een speciaal systeem van bevestigingsmiddelen en sensoren ontwikkeld.

Met de vijf prototypes zijn inmiddels meer dan 700 testvluchten uitgevoerd. Daarmee is de fabrikant naar eigen zeggen nog ongeveer vijftig uur verwijderd voordat het typecertificaat van de Pratt & Whitney PW1400G aangedreven MC21-300 een feit is.
De certificatie van de met Russische PD14 turbofans aangedreven MC21-310 wordt in 2022 verwacht.

Eerste composiet vleugeldeel met een lengte van 17,5 m gemonteerd aan de eerste MC-21-300 die geleverd zal worden aan de eerste klant.