Nieuws

HONG KONG – In China worden voorbereidingen getroffen om de eerste voor export bestemde Comac ARJ-21 te overhandigen aan de Indonesische luchtvaartmaatschappij TransNusa.

De komst is een gevolg van een in januari 2021 geplaatste order door de China Everbright Group die bij de Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) dertig ARJ21-700 regionale verkeersvliegtuigen bestelde. Ook werd een optie genomen op nog eens dertig vliegtuigen van dit type.

De vliegtuigen zullen via AVIC Leasing worden verhuurd aan TransNusa uit Indonesië. De leveringen moeten in 2026 zijn voltooid

TransNusa vlieg momenteel met zeven ATR72-600s en een Bae 146-100die bij Nordic Aviation Capital worden gehuurd. Daarnaast beschikt de maatschappij over een eigen Bae 146. De nieuwe te leveren ARJ-21s zullen worden gebruikt om het verdienmodel om te buigen van een regionale luchtvaartmaatschappij naar een prijsvechter.

Everbright is onderdeel van China Aircraft Leasing (CALC) dat momenteel 137 vliegtuigen telt. Tot 2026 worden nog eens 254 vliegtuigen aan het portfolio toegevoegd.

COMAC leverde in 2020 in totaal 24 ARJ21’s af tegen 22 in de periode 2015-2019. Door de nieuwe order steeg het aantal vast bestelde ARJs van 453 naar 483.

De GE CF34-10A aangedreven toestellen bieden plaats aan negentig passagiers en hebben een vliegbereik van 1.998 nm (3.700 km).

1 reactie op “TransNusa gaat met Chinese ARJ21-700s vliegen

  1. Frans Eekhout schreef:

    Een DC 9 vliegtuig in een modern Chinees jasje voor een Indonesische luchtvaartmaatschappij, een exoot in tweemotorigen land. Jammer dat een Fokker 70 of 100 neo versie niet gelukt is deze om te zetten in een bruikbaar nieuw vliegtuig, dan zouden we het zelfde effect krijgen als nu met de ARJ 21 toestellen. Wie dus het vliegen met de goede oude DC 9 waarmee ik met Alitalia mijn luchtdoop gemaakt heb node mis, kan dus binnenkort naar Indonesié afreizen en met de COMAC ARJ21 gaan vliegen.