Nieuws

WASHINGTON – Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft fondsen beschikbaar gesteld aan Northrop Grumman waardoor deze kan beginnen met de bouw van drie voor Frankrijk bestemde E-2D Advanced Hawkeyes.

De Franse marine wil drie verouderde E-2C Hawkeye varianten vervangen waarmee sinds 1998 wordt gevlogen. De vliegtuigen worden onder meer vanaf van het vliegdekschip Charles de Gaulle ingezet.

Frankrijk tekende in januari 2021 een zogenoemde Letter of Offer and Acceptance (LOA) waardoor het voornemen bij Northrop Grumman drie E-2D Advanced Hawkeyes te bestellen werd geformaliseerd. De LOA was mogelijk nadat de exportcommissie van de Amerikaanse senaat in juli 2020 groen licht had gegeven voor de verkoop van de drie vliegtuigen aan Frankrijk.

Onderdeel van de contracten is tevens de training van bemanningsleden en piloten. Ook zal een groot aantal tactische boord- en wapensystemen inclusief bijbehorende reserve-onderdelen worden geleverd.

De E-2D versie is onder meer in gebruik bij de Japanse marine en de U.S. Navy.