Nieuws

ST. LOUIS –    Boeing test momenteel de onbemande MQ-25 Stingray aan boord van een vliegdekschip. Daarbij worden in eerste instantie op volle zee aan boord van de USS George H.W. Bush (CVN -77)  bekeken hoe  het beste op een vliegdek gemanoeuvreerd kan worden.

Met een van Stingray testtoestel T1 werd op 13 september in het kader van een reeks tank proeven  voor het eerst  een F-35C Lightning II van de U.S. Navy in de lucht van brandstof voorzien.

Op 18 augustus 2021 werd voor het eerst een E-2D Hawkeye afkomstig van Air Test and Evaluation Squadron VX-2 van de U.S. Navy in de lucht bijgetankt.. De test volgde nadat op  4 juni 2021 voor het eerst een vlucht uitgevoerd waarbij een U.S. Navy F/A-18 Super Hornet in de lucht werd bijgetankt.

Tekst gaat verder onder de foto’s  en video.

 

(Kevin Flynn photo)

Met  T1 is inmiddels ruim vijftig uur gevlogen.  De fabrikant mocht al vier MQ-25s bouwen, maar kreeg later een aanvullende opdracht van de U.S. Navy om nog eens drie   onbemande MQ-25  tankvliegtuigen bouwen. Die aanvullende  order werd gegund nadat met T1  na een eerste vlucht op 19 september 2019  de eerste geslaagde deklandingsproeven waren uitgevoerd. Boeing heeft met MQ-25 Stingray testtoestel T1voor het eerst een vlucht uitgevoerd waarbij voor het eerst een U.S. Navy F/A-18 Super Hornet in de lucht werd bijgetankt.

De eerste 2,5 uur durende  testvlucht  met een Aerial Refueling Store (ARS) onder de linker vleugel vond begin december 2020 plaats. Met dit ARS worden al F/A-18s  air-to-air bijgetankt met bestaande bemande vliegtuigen,

Volgens Boeing zal de MQ-25 vanaf vliegdekschepen kunnen worden ingezet om onder meer F/A-18 Super Hornets, EA-18G Growlers en Lockheed Martin F-35Cs in de lucht bij te tanken. De UAS werd ontwikkeld omdat de U.S. Navy op zoek is naar een dergelijk toestel en daarvoor een tender uitschreef.

Productie
Naar verwachting zal Boeing zeventig MQ-25s mogen leveren. Om dat mogelijk te maken, zal op MidAmerica St. Louis Airport in Illinois een nieuwe fabriek worden geopend met een oppervlakte van ruim 90.000 vierkante meter. In eerste instantie komen hier 150 mensen te werken, maar dat aantal kan oplopen naar 300. De Initial Operational Capability is voor 2024 voorzien.

F/A-18 Super Hornet 
De tweede tanktest volgde nadat op  4 juni 2021 voor het eerst een vlucht uitgevoerd waarbij een U.S. Navy F/A-18 Super Hornet in de lucht werd bijgetankt.

MEER BOEING