Nieuws

Video: Eerste vlucht Archer Maker eVTOL


PALO ALTO – Archer Aviation heeft donderdag (16 december) een eerste korte testvlucht gemaakt met de Maker eVTOL. Het eerste prototype biedt plaats aan twee personen en mag onder speciale voorwaarden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA ook worden ingezet voor autonome testvluchten.

De Amerikaanse startup toonde in juni 2021 een aangepast ontwerp van hun vijfpersoons (piloot en vier passagiers) luchtvaartuig met twaalf door kantelbare elektromotoren aangedreven propellersystemen en zes accusets met een capaciteit van elk 74 kWh. Daarmee zou tot 52 nm (96 km) gevlogen kunnen worden met een kruissnelheid van 150 mph (241 km/h) bij een maximaal startgewicht van 3.500 kg (waarvan 1.000 voor de accu’s). Volgens de fabrikant zal het toestel daarbij maximaal 45 dBa geluid gaan produceren en moet het in 2023 op de markt komen.

United Airlines heeft inmiddels bij Archer tweehonderd van deze elektrische taxi’s besteld . Met de order is een bedrag gemoeid van 1.1 miljard dollar. Daarnaast is een optie genomen op nog eens honderd toestellen. Het inmiddels beursgenoteerde bedrijf heeft een geschatte waarde van 3,8 miljard dollar.

Ondersteuning
Al eerder werd ook bekend dat Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Archer gaat ondersteunen bij de ontwikkeling van hun elektromotor aangedreven vliegtuig. Archer is voornemens vanaf dat moment jaarlijks tussen de 200 en 1.000 toestellen te bouwen, oplopend tot 5.000 vanaf 2026.

FCA bouwt onder meer Chryslers, Dodges en Jeeps en treedt daarmee in de voetsporen van Hyundai en Toyota die ook heil zien in ‘Urban Mobility’ waarbij eVTOL luchtvaartuigen zullen worden ingezet. De Maker moet in 2023 in productie worden genomen waarbij FCA onder meer zorg zal dragen voor de levering van composiet onderdelen.


Andere autofabrikanten

Naast FCA zijn ook andere fabrikanten in de weer in dit segment waaronder de Koreaanse autofabrikant Hyundai.Ook de Japanse Toyota Motor Corporation ziet toekomst in dit elektrische Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) concept. Toyota is zelfs zo overtuigd van deze toekomst dat het bedrijf in januari 2020 besloot 394 miljoen dollar extra gaat investeren in het Amerikaanse Joby Aviation dat een elektrische air taxi heeft ontwikkeld

Daarnaast beweegt sinds kort ook Cadillac zich in segment met een eenpersoons ‘quad’ die door vier elektromotoren wordt voortbewogen.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur