Nieuws

HAMBURG – Emirates Airline heeft donderdag (16 december) de allerlaatste van drie bestelde A380s in Hamburg opgehaald. De levering ervan werd vervroegd van juni 2022 naar december 2021. Nu dit trio is geleverd, telt de Emirates vloot 118 A380s en blijft het daarmee de grootste gebruiker van dit type.

De allerlaatste is serie geproduceerde Airbus A380 ( MSN272) werd op 17 maart 2021 overgevlogen van Toulouse naar Hamburg-Finkenwerder om daar in de kleuren van Emirates te worden gespoten. Ook werden in Hamburg de Premium Economy cabine evenals de nieuwste A380 cabine-interieurs ingebouwd. Kort voor vertrek naar Dubai kwam ook het allereerste A380 prototype. MSN001 afscheid nemen in Hamburg.

Na een grondige evaluatie eind 2018 van zijn activiteiten en in het licht van de ontwikkelingen inzake vliegtuig- en motortechnologieën, verminderde Emirates haar A380-orderboek van 162 naar 123 vliegtuigen. Daarnaast gaf ook leasemaatschappij Amedeo (het vroegere Doric Lease Corp) te kennen geen trek meer te hebben in een in 2014 getekend contract van twintig A380’s.

Door het verminderen en wegvallen van deze orders, zag de Franse fabrikant zich genoodzaakt de productie van de ‘dubbeldekker’ in 2021 te beëindigen. Airbus tekende uiteindelijk 251 orders op voor de A380, waarvan inmiddels 246 geleverd en 242 nog vliegend.

1 reactie op “Video: Airbus A380 MSN001 ontmoet Emirates MSN272

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    Jammer dat de A 380 te vroeg het loodje moet leggen en niet de kans heeft gekregen om net zo’n verkoop succes te worden als de Queen of the Skies de Boeing 747 !
    De Airbus A 380 heeft notabene een Nederlandse vinding GLARE genaamd en wellicht dat die nog zijn weg vindt in andere Airbus toestellen. Diverse oorzaken hebben helaas niet het volle potentie uit “het Beest of het Monster” zoals enkele bijnamen zijn kunnen halen. Als de B 747 “the Queen” is, dan is de A 380 “the King of the Skies”. Wat andere lees Amerikaanse bedrijven zoals Boeing en Mc Donald Douglas niet is gelukt, is Europa en vooral Airbus wel gelukt om überhaupt een “dubbeldekker” wide-body toestel te bouwen en gaat menig toestel nu helaas té vroeg met pensioen. Ik heb het al vliegend in Limburg diverse malen mogen zien en fotograferen en op 2 juli 2018 bij pier G 9 binnen zien komen, maar jammer genoeg nog niet mee kunnen vliegen. Reden, mijn B 787 TUI bracht mij naar Curaçao. Toch hoop ik dat op z’n minst Emirates er nog een tijdje mee zal vliegen en als het ook in Dubai ooit eens met pensioen gaat er één A 380 bewaard zal blijven en als museum ter plaatse zal worden ingericht net zoals de PH-BUK KLM 747 ook in Lelystad is gedaan.
    Het boek: THE AIRBUS A 380 STORY van GRAHAM M. SIMONS, 256 bladzijden US $ 50,00 http://www.pen-and-sword.co.uk, kan ik liefhebbers van de Airbus A 380 van harte aanraden om te lezen !