Nieuws

KEMBLE – Het Brits-Amerikaanse ZeroAvia en turboprop producent De Havilland Aircraft of Canada Limited (DHC) hebben een intentieverklaring getekend voor de levering van vijftig waterstof-elektrisch aangedreven motoren aan DHC.

De Canadese fabrikant is voornemens deze ZA2000 krachtbronnen met een vermogen van 2 megaWatt in te bouwen in zowel nieuwe als bestaande Dash 8-400 regionale verkeersvliegtuigen. Daarbij zal worden toegewerkt naar een typecertificaat voor nieuw te bouwen Dash 8-400s alsmede een aanvullend typecertificaat om ombouw mogelijk te maken.

Om dit traject te versnellen zal DHC een Dash 8-400 beschikbaar stellen waarmee ook de operationele en commerciele voordelen van deze ZA2000 aandrijving kan worden onderzocht.

Onder de vorige eigenaar (Bombardier) werden ruim 625 Dash 8 varianten afgeleverd waarmee wereldwijd meer dan elf miljoen uur is gevlogen.

Recent besloot ook de Alaska Air Group hun Dash 8 turboprops uit te gaan rusten met ZeroAvia ZA2000 motoren.