Nieuws

CANBERRA – De Australische strijdkrachten hebben besloten vervroegd afscheid  te nemen van de 41 NHIndustries  MRH90 Taipan helikopters. Al eerder werd besloten de Franse Tiger  gevechtshelikopters in  2025 te vervangen door evenveel Boeing AH-64E Apache Guardians.

Als belangrijkste redenen voor het afstoten van de Taipan varianten worden de tegenvallende prestaties en het uitblijven van voorgestelde verbeteringen genoemd.  Dezelfde geluiden worden gehoord over de zes bij de Australische marine in gebruik zijnde MRH90s. Het gegeven dat NHInsdustries een gratis NH90 ter compensatie gaf, heeft dit besluit klaarblijkelijk niet positief beïnvloed.

Dat het besluit er aan zat te komen, werd in oktober 2021 duidelijk toen de exportcommissie van de Amerikaanse senaat  groen licht gaf voor de verkoop van twaalf MH-60R Multi-Mission helikopters aan Australië. Het land mag daarnaast dertig T-700-GE-401C motoren bestellen (inclusie zes reserve) alsmede de nodige wapen- en missiesystemen.

De Australische marine  ontving in december 2013 via  Lockheed Martin overigens de eerste twee van 24 eerder  bestelde Sikorsky MH-60R helikopters. Deze  werden bij Lockheed Martin voorzien van missiesystemen waarmee duikboten en oppervlakteschepen kunnen worden opgespoord. Ook werden beide MH-60R’s bij Lockheed Martin geschikt gemaakt voor zoek- en reddingsmissies. De laatste helikopters moesten in 2016 aan Australië zijn geleverd.