Nieuws

SAN DIEGO – General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) heeft een nieuw zogeheten Unmanned Aircraft System (UAS) ontwikkeld, de Mojave.

Het eenmotorige toestel heeft de avionica en de besturingssystemen van de (ook door Nederland aangekochte) MQ-9 Reaper en MQ-1C Gray Eagle-ER. Om echter ook Short-TakeOff and Landing (STOL) eigenschappen te krijgen werden de vleugels verlengd en wordt het toestel nu aangedreven door een 450 pk sterke turbopropmotor.

Hierdoor kan het toestel van onverharde banen starten en er op landen terwijl ook scheepsoperaties niet uitgesloten zijn. Tijdens testvluchten afgelopen zomer, bleek dit in de praktijk goed te functioneren.

De Mojave heeft een nuttige lading van 1.633 kg en kan tot zestien Helfire raketten meenemen. Ook kan een sensorsuite worden ingebouwd met onder meer Electro-optical/Infrared (EO/IR), Synthetic Aperture Radar/Ground Moving Target Indicator (SAR/GMTI) en Signal Intelligence (SIGINT) apparatuur om land- en zeemissies te ondersteunen.